Yanıt: Para mutluluk getirir mi, getirmez mi?
para lazım ama mutluluk'da lazım..
bir hikaye var ...
tam anlatamam belki ama anladığım kadarını yazayım güzeldir aslında manalı... mutluluk getirirmi getirmez mi oradan bir pay çıkaralım
şimdi asli olarak hikayeyi kendi tarafımca çok milimetrik azcık değiştireyim..
bir fakir varmış bir zengin..
ikiside iyi insanmış ama zengin zengin gibi zengin fakirde fakir gibi fakirmiş..
evleri karşı yolluk'muş yani bir kaşıda zengin villamsı ev .. diğer karşıda bahçeli mustakil ev..
zengin o kadar zenginmiş'ki baya baya herşeyi varmış kuş sütü eksik değilmiş..
karısı varmış çocukları varmış.. yani eksiği yok aile olarak ve iş olarak en önemlisi para olarak...
ama huzur yokmuş mutlu değillermiş.. onların mutluluğu sağ olmaları canı içinde olmalarıymış sadece...
karşılarında bahçede her gün ışık yanarmış... bazen davul zurna sesi bazen eğlence kahkaha sesleri gelirmiş.. fakir aileyi merak etmiş.. her gün her gün bunlar neyle eğleniyor nasıl eğleniyor diye çok merak ediyormuş..
adam iyi zenginlerden olduğu için.. merak etmiş gideyim bende eğleneyim demiş..
ertesi günü gitmiş.. selamun aleyküm ve aleyküm selam .. şeklinde ben karşı komşunuzum nasılsınız diyerek dalmış bahçeye davette edilmiş zaten buyrun diye..
bakmış yaz ayı' zaten bahçede yemek yiyor gariban aile fakir derken tabi orta gelirli bir aile fakir gibi fakir deme sebebim muhafazakarımsı bir aile.. aç değiller ama tam tok'da değiller... muhtaçlar ama belli etmeyenler'denler..
neyse uzatmıyım kendimle çelişiyorum sonra yazarken
zengin olan oturuyor sofralarına tabi bakıyor kuru fasulye kuru sogan bulgur pilavı birde.. ama sohbetleri süper eskilerden konuşuyorlar düzenden konuşuyorlar... biri diyor ayakkabı şu fiyattı işte pazarda şunu gördüm.. sohbet muhabettlere tabi zengin olan katılamıyor..
babadan doğuştan zengin bu abimiz.. bilmiyor bu tür muhabbetleri.. havyar yer restorantlara gider.. sofrada gördüğü kuru fasulye ona barbekü adında farklı soslarla geldiği için... kendisini pek adapte edemez..
neyse hoşuna gider ama samimi bir aile.. her gün eğlencelerine uzaktan tanık oluyor neticede...
içinden zengin olan şunu geçirir.. ben bunlara yardım etmeliyim çok güzel bir aile .. para vermeliyim herşeyden zevklerini almalılar çocuklar okumalı yardım etmeliyim diyor... telefon açıyor uşak yada yardımcısı artık bir adamını arıyor.. falanca çantaya şu miktarca para koy getir karşı bahçeli evdeyim diyor...
emredersin efendim diyor adam.. geliyor para dolusu çanta..
o aileye güç bela kabul ettirerek veriyor .. ve neşeniz bol olsun diye çıkııp gidiyor gönlü rahat olarak..
neyse evine gidiyor bir kaç gün geçiyor..
bakıyor'ki karşının ışıklar yanıyor fakir evin yardım ettiği evin ama ses seda yok..
ertesi gün oluyor yine ses seda yok..
ulan bir ertesi gün yine bakıyor ne konuşma gülüşme sesleri nede davul zurna yok hiç birişey yok..
bir ertesi gün daha bakıyor bu sefer gidip bakma kararı alıyor.. ne olduda ses soluk yok aksine daha eğlenceli olmaları lazım diye aklından geçiriyor..
gidiyor abi bakıyor bu selamun aleyküm aleyküm selam davette ediliyor zaten hoş geldin diye..
zengin içeri girince eve giriyor tabi bu sefer girince verdiği paraları görüyor ortaya dökmüşler.. çoluk çocuk karı koca paraya bakıyor kara kara düşünüyorlar..
zengin soruyor napıyorsunuz neden paralara bakıyorsunuz ? ben sizin kadar mutlu değilim eğlenemiyorum siz eğleniyorsunuz daha çok keyfiniz gelsin diye verdim bu paraları diyor...
ev sahibi fakir insanlarda diyor ki
ya beyim allah razı olsun sen bizi allah için düşündün... daha iyi olalım diye paraları bize verdin.. ama diyor.. her akşam eve geldiğimizde biz bu kadar paraları ne yapacağız diye düşünüp durduk bir karar veremedik.. halada kara kara düşünüyoruz...
düşün birde sen zenginsin o kadar paran var sen nasıl düşünmeden bu kadar rahat olabiliyorsun... en iyisi sen bu paraları al biz eski halimize şükredelim diyor...
veriyorlar parayı zengin olmaz etmez desede... zengin anlam veremeyip tamam diyor alıyor gidyor...
ertesi günü bakıyor yine eğlence yine davul zurna eğleniyorlar...
zenginde diyor demekki para ile alakası yok bunun.. allah kimine zenginlik olarak keyif huzur veriyor kiminede parayı denemek için veriyor gibi bir cümle kuruyor...
yani hikaye tam olarak böyle olmasada bunun gibi bir hisse çıkıyor karşımıza...
yani para lazım ama miktarı kadar...