Osmanlı'da Bayram Gelenekleri

Seth

New Member
'Aaaah nerede o eski bayramlar" dediğinizi duyar gibiyim.
Osmanlı’da bayramlar nasıl kutlanıyordu? Hangi hazırlıklar yapılıyordu? Karşınızda Osmanlı’da bayram gelenekleri.

Hilal göründü bayram geldi

Osmanlı döneminde bayramın belirlenmesi hilalin görünmesiyle tespit ediliyordu. Astronomlar Ay’ı izliyor, ona göre bayram gününü belirliyorlardı. Gelen bilgiler üzerine İstanbul kadısı bayramın gününü belirliyordu.


Askere, memura hediyeler

Bayram gününün belirlenmesinin ardından hazırlıklara başlanırdı. Asker ve memurlara ikramiyeler verilir, halka ise camilerde iftariyelik ve çeşitli hediyeler verilirdi. Askerlere ayrıca helva, salatalık kuzu ve şeker veriliyordu.


Top atışıyla duyurulurdu

Osmanlı döneminde bayramın başladığı arefe günü top atışıyla duyurulur, son günü de ikindi zamanı atılan top atışıyla bayramın bittiği duyurulurdu.

Sarayda bayramlaşma nasıldı?

Fatih Kanunnamesi’nin belirlediği kriterler eşliğinde sarayda bayram kutlanırdı. Hırka-i Saadet dairesinde padişah namaz kıldıktan sonra tahtı yerine koyulur, dualar eşliğinde bayramlık hediyelikler dağıtılırdı.


Fakir çocuklara yardım edilirdi

Bayram günleri fakir çocuklara hediyeler verilir, özellikle dağılma döneminde fakir göçmen çocukları giydirilirdi. Padişahın katıldığı törenler çocuklarla birlikte yapılırdı.


Önce şeker sonra kahve

Bayram günlerinde ziyaretlerde öncelikle şekerler ikram edilirdi. Ardından da misafirlere kahve sunulurdu. Osmanlı’da şekerden sonra en çok tüketilen ürün kahveydi.


Bayram namazı Ayasofya’da

Bayram günleri bayram namazları saray eşrafı tarafından Ayasofya’da kılınırdı. Çeşitli kişilerin padişahla bayramlaşma hakkı vardı ve padişah bunu Ayasofya’da ifa ediyordu. Belirli törenler camide yapılır, padişahla bayramlaşılırdı.


Halk nasıl kutlardı?

Halkın bayram kutlaması ise ‘Musalla’ adı verilen meydanlarda namazların kılınmasıyla başlardı. Namazdan sonra insanlar birbirleriyle bayramlaşırlardı. Memurlar amirlerinin evlerini ziyarete giderdi. Ancak 1845 yılında bu durum yasaklandı çünkü çok masraflı oluyordu. Memurların amirleriyle iş yerlerinde bayramlaşması emredildi.
 
Üst