Facebook nasıl kuruldu?

eLfida

~Ponçik Hanım~
Yönetici
facebook_nasil_kuruldu_h623418_398da.jpg

Facebook´un kuruluş hikayesi. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı.

İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri´ndeki tüm okullar facebook´da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler.

Temmuz 2007 itibarıyla, 34 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.

Alexa istatistiklerine göre facebook 20 Ekim 2007 itibarıyla; Dünya´nın en fazla ziyaret edilen 7´inci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç´in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç´in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama´nın 3., ABD, Avustralya ve Türkiye´nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir. Aynı zamanda Türkçe, Facebook´da İngilizce dışında en çok kullanılan dildir.

Facebook ismini “paper facebooks”´dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.
Şu anda 400 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Site kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini banner reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır (Nisan 2006´da gelirlerin haftalık 1.5 milyon dolar olduğu öne sürülmüştür). Kullanıcılar profilleri fotoğrafları, ilgi alanları, gizli ya da açık mesajları ve arkadaş grupları sergilemektedir. Profillerin gösterimi sadece arkadaşlara görünecek şekilde veya belli ağların dışındakilere açık olmayacak şekilde sınırlandırılabilir. TechCrunch´a göre; A.B.D.´deki üniversitelerdeki öğrencilerin %85´inin facebook´da bir hesabı bulunmakta ve bunların %60´ı her gün bağlanmaktadır. %85 her hafta, %93 her ay bağlananlar arasındadır. Facebook sözcüsü Chris Hughes ise kullanıcıların her gün ortalama 19 dakika facebook´da vakit geçirdiğini söylemektedir.

13 Mart 2009 itibarıyla facebook´un yeni arayüzü tüm hesaplarda kullanılmaya başlamıştır. Ancak bu arayüz, kullanıcılar arasında ikilik yaratmıştır. Bazı kullanıcılar bu arayüzü çok başarılı bulurken, bazı kullanıcılar protesto etmektedir. Facebook yöneticileri ise bu yeni arayüz için ısrar etmektedirler.

Teknik açıdan ise facebook, web otoriteleri tarafından en başarılı Web 2.0 uygulamalarından biri olarak gösterilmektedir.

2006 yılında, MySpace´in News Corporation´a satılmasıyla facebook´un da satılacağı söylentileri çıkmıştır. Zuckerberg ise facebook´u satmak istemediğini belirtmiş ve söylentileri yalanlamıştır.

İlk teklifin Viacom tarafından 975 milyon dolar olduğu öne sürülürken; Eylül 2006´da Yahoo 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Ekim ayında ise; Google YouTube´u satın aldıktan sonra, facebook için 2,3 milyar dolar teklifte bulunmuştur.

Facebook yöneticilerinden Peter Thiel ise, Facebook´un iç değerinin 8 Milyar dolar olduğunu ve proje gelirlerinin 2015 yılı için 1 milyar dolar olduğunu söylemiştir.

24 Ekim 2007´de; Microsoft facebook´un %1,6´lık hissesini 240 milyon dolar ödeyerek satın almıştır. Google ve diğer şirketler de benzeri bir yöntemle facebook hisselerine yönelmektedir.

2008 Ağustos´unda Facebook´un aylık 100 milyon aktif kullanıcısı vardı. İnsanlar birbirini Facebook´a çağırdı ve bu sayı 7 ayda iki katına çıktı. 2009 Nisanı´nda ise bu sosyal ağın ulaştığı insan sayısı 200 milyondu. 2009 Temmuz´unda ise dört aydan kısa bir sürede Facebook kullanıcı sayısı 50 milyon daha artarak 250 milyona ulaşmıştır.
Küresel olarak var 2.5 milyar aylık aktif kullanıcı (MAU) Facebook'ta 31 Aralık 2019 itibariyle, bu yıllık% 8 artış.​
 
Üst